Geld verdienen met cryptocurrency exchanges

Met de zijdelingse beweging van de cryptomarkt de laatste paar weken komt er steeds meer focus te liggen op tokens die naast een speculatieve waarde ook een andere vorm van returns opleveren. Tokens worden over het algemeen gezien als aandelen, maar we vergeten vaak om de tokens als een aandeel te beoordelen. Traditionele prestatiemetingen als utility en price/earnings ratio’s worden bijna nooit benoemd in de beoordeling van tokens. De verschuiving naar tokens die een ‘dividend’ opleveren zal onvermijdelijk zijn. Er zijn al enkele Proof of Stake tokens die periodiek passief inkomen kunnen opleveren. Een andere categorie zijn exchange tokens.

Exchanges tokens zijn tokens die zijn uitgegeven door cryptocurrency exchanges. De tokens hebben verschillende vormen van utility. Bij al deze tokens staat wel centraal dat je mee deelt in het succes of mislukken van de betreffende exchange. Als de exchange wordt gehackt ligt het in de lijn der verwachting dat de token waarde omlaag gaat. Als de gehele cryptomarkt mainstream wordt geadopteerd en de exchange een goed marktaandeel weet te pakken zal de token in waarde stijgen.

Exchange tokens zijn in de crypto wereld een van de weinige tokens die functionaliteit hebben in een werkend product. Waar veel tokens en coins vooral een concept voor ogen hebben, investeer je hier in het succes van een product dat op dit moment nut en waarde heeft. Voorlopig zijn exchanges onmisbaar om de verschillende tokens te kopen. Een bekende vergelijking is dat het verkopen van scheppen tijdens de goudkoorts de snelste weg naar succes was. Je hebt hier de kans om te investeren in de schepverkopers van de cryptorush.

Voor het analyseren van exchange tokens is het nuttig om te weten hoe de huidige exchange markt ervoor staat en wat de verschillen tussen exchanges zijn.

 

Decentralized vs. centralized

Een gedecentraliseerde exchang (DEX) is een exchange markt die niet afhankelijk is van een derde partij die de tokens van klanten beheerd. Handel gebeurt direct tussen twee gebruikers door een automatisch proces. Dit zijn directe peer-to-peer transacties. Dit systeem kan op meerdere manieren worden opgezet. Een bekende methode gaat uit van proxy tokens. Dit zijn tokens die een bepaalde valuta of gevestigde cryptocurrency representeren. Een andere methode werkt met een escrow systeem, waarin de transactie wordt doorgezet als deze van beide partijen klopt. Hierin is ruimte voor innovatie. Voorbeelden van gedecentraliseerde exchanges zijn Kyber, Airswap en 0x. Er zijn een aantal grote voordelen aan een gedecentraliseerde exchange:

 

 • Gebruikers houden volledige controle over hun tokens
 • Het systeem is anoniem
 • Er is geen central point of failure
 • Geen last van server issues of exchanges die uit de lucht zijn
 • Geen Know Your Customer procedure
 • Prijsonderhandelingen zijn prive (geen derde partij)
 • En de belangrijkste: lagere of zero trading fees

 

Nadelen:

 • Lastiger te gebruiken
 • Gelimiteerde trading pairs (vaak alleen BTC en ETH als basis)
 • Geen mooie interface
 • Geen complexe trades als market, limit en margin
 • Kans dat je gephished wordt
 • Kans dat je teveel betaalt
 • Meer mogelijkheden tot arbitrage door latency issues
 • Blockchain acties kosten gas
 • On-chain order books zijn openbaar wat manipulatie in de hand werkt

 

Voorlopig zijn deze gedecentraliseerde exchanges nog lastig te gebruiken waardoor het volume op centrale exchanges hoog blijft. Bij een centrale exchange moet je eerst fiat, Bitcoin, Ether of een andere coin overmaken naar een derde partij (bijvoorbeeld Bittrex). Hierna kun je andere tokens aankopen. Je coins staan echter in de wallet van de exchange, wat weer een specifiek aantal gevaren met zich meebrengt (denk aan scam exchanges, rogue employees of hacks van de exchange wallets). Het voordeel aan deze exchanges is dat er veel volume is en deze websites vrij makkelijk in het gebruik zijn. Daarnaast bieden de exchanges tools aan om geavanceerd handelen makkelijker te maken (denk bijvoorbeeld aan margin trading en stop loss). Voorbeelden zijn: Bittrex, COSS en Binance (welke in de toekomst zal transformeren naar een DEX).

 

De verwachting is dat de gedecentraliseerde exchanges uiteindelijk het grootste marktaandeel zullen pakken door de genoemde voordelen.

 

Exchange coin utility

Voor exchanges is het verkopen van tokens natuurlijk een uitgelezen en voor de hand liggende manier om geld op te halen voor het bedrijf. Hiervoor geven ze wel een of meerdere vormen van utility aan token houders voor terug. Er zijn een aantal vormen mogelijk waarmee exchanges waarde kunnen geven aan hun tokens:

 

Korting op trades

Het houden van een exchange token kan je recht geven op een korting op je trade fees.

 

Profit sharing

Exchange tokens kunnen functioneren als een soort aandeel in een exchange, waarin je meedeelt in de winst.

 

Token burns

Exchanges kunnen ervoor kiezen om met een deel van hun winst de exchange token terug te kopen en van de markt af te halen. Omdat het aanbod hierdoor daalt zou de prijs van de token moeten stijgen.

 

Het verkopen van dust

Dus zijn fracties van coins die je niet kunt opnemen of verhandelen. De exchange kan de optie geven om deze dust in te ruilen voor exchange tokens.

 

Exchange perks

De exchange token kan worden gebruikt om je als handelaar in te kopen in ICO’s die exclusief door de exchange worden aangeboden. Daarnaast worden tokens soms gebruikt in de exchange governance: zo kun je bijvoorbeeld stemmen op het toevoegen van nieuwe coins.

 

Exchange token waardering

Om tot een waardering van exchange tokens te komen zijn we afhankelijk van een aantal variabelen.

De groei van crypto

De waarde van exchange tokens is altijd gelieerd aan het transactievolume op een exchange. Exchanges pakken een percentage fee op elke trade. Hierin maakt het in de basis niet eens zoveel uit in welke richting de cryptomarkt zich beweegt. Kopen is immer een transactie maar verkopen is dat ook. Wat dat betreft is volatiliteit niet zo slecht voor exchanges, dit betekent dat er beweging is wat leidt tot transacties. Natuurlijk is het belangrijk dat mensen vertrouwen houden in crypto en niet volledig uitstappen. Een positieve prijsontwikkeling van de top 100 coins en tokens is dus over het algemeen beter dan een rode markt.

Het marktaandeel van de exchange

Een exchange moet ervoor zorgen dat het een zo groot mogelijk deel van de volume in de cryptomarkt weet te pakken. Hierin is de kwaliteit van het systeem essentieel. Als er te veel gebruikers zijn zal de site niet functioneren. Enkele exchanges hebben in de bull markt van december 2017 dan ook tijdelijk een stop gezet op nieuwe accounts om de stabiliteit van het handelsplatform te garanderen.

De utility van de token

Een exchange kan de token op verschillende manieren waarde geven. Hoe groter de utility, hoe meer de waarde van de token gecorreleerd zal zijn met het volume op de exchange. Naar een token die korting biedt op trading zal bijvoorbeeld steeds meer vraag zijn naarmate het aantal gebruikers en trades op een beurs toenemen.

De waarde van een exchange token is dus afhankelijk van een aantal facetten.

Een exchange kan bijvoorbeeld een 80% marktaandeel hebben in een cryptomarkt die volledig is ingestort of een te verwaarlozen marktaandeel in een bullish markt.

Nu ook traditionele bedrijven als RobinHood zich gaan mengen in deze markt is er zeker een gevaar voor een race to the bottom. Fees zullen steeds lager worden waardoor er slechts enkele winnaars overblijven in de exchange markt.

Tokens

Binance Coin (BNB)

Volume 24 uur: $2,2 miljard (marktaandeel: 11%)

Circulatie: 99 miljoen tokens

Prijs: $14

Market cap: $1,3 miljard

Binance werd gelanceerd in juli 2017. Tijdens de China ban zijn ze van China naar Japan verhuisd. Ze hebben zich vanaf het begin gericht op schaalbaarheid waardoor de website zeer stabiel is. Ze zijn in een aantal maanden gegroeid naar 6 miljoen accounts. Net zoals Bittrex heeft Binance in december een tijdelijke account stop ingevoerd om het platform stabiel te houden. Binance is inmiddels qua volume de grootste exchange op CoinMarketCap.

 • Met BNB kun je voorlopig handelen met 50% korting op de trading fee. Ook voorkom je dust. Deze korting zal na verloop van tijd minder worden. Daarnaast zijn ze bezig met een functionaliteit waarmee je dust kunt inruilen voor BNB.
 • Elk kwartaal wordt 20% van de winst gebruikt om BNB op te kopen en te burnen, totdat 50% van de BNB zijn geburned.
 • Binance wil uiteindelijk een DEX worden, BNB zal hier ook functionaliteit hebben.

De prijs is langzaam gestegen maar reageert niet echt op de token burn elk kwartaal. De 100 miljoen token burn lijkt al priced-in te zijn.

KuCoin Shares (KCS)

Volume 24 uur: $200 miljoen (marktaandeel: 1%)

Circulatie: 91 miljoen tokens

Prijs: $11

Market cap: $1 miljard

KuCoin is een exchange uit Hong Kong, gelanceerd in september 2017. Ze richten zich op 24/7 customer service en een gebruiksvriendelijke platform. Er zijn echter veel berichten dat de support tickets niet worden beantwoord. Daarnaast zijn de berichten via hun communicatiekanalen die in het Engels zijn vertaald bijna niet te volgen.

Kucoin staat erom bekend om als een van de eersten coin pairs toe te voegen. Zo waren ze een van de eerste exchanges die RedPulse toevoegden.

 • Fee profit sharing: 50% van de trading fee omzet wordt gedeeld met houders van KCS. Dit is wel tijdelijk, binnen 2 jaar gaat dit naar 15%. De rewards worden dagelijks uitgekeerd. Dit brengt het gevaar met zich mee dat KCS kan worden aangeduid als security.
 • 40% wordt gedeeld in het referral systeem waarin de handelsvolume van uitgenodigde gebruikers meetelt tot 2 niveaus diep (dit is momenteel uitgezet voor nieuwe users).
 • 10% van de netto winst wordt gebruikt om elk kwartaal KCS terug te kopen en te burnen.
 • Met KCS krijg je korting op trades.

COSS

Volume 24 uur: $2,2 miljoen (marktaandeel: 0,01%)

Circulatie: 62 miljoen tokens

Prijs: $1,10

Market cap: $70 miljoen

Coss is een relatief nieuwe exchange uit Singapore en staat voor Crypto One Stop Solution. Ze zijn een hoop van plan, in de toekomst willen ze een payment gateway, card service en wallet starten. Het hoofdproduct is momenteel de exchange.

 • Profit sharing: 50% van de omzet uit fees stroomt terug naar COSS houders. Dit is permanent. De rewards worden wekelijks uitgekeerd. Omdat dit via een smart contract gaat heb je ETH nodig om de gas te betalen. Hierdoor duurt het wel een tijd voordat het voordelig is om je rewards te innen. Het voordeel hiervan is dat Coss minder snel als security gezien kan worden.
 • In maart 2018 zullen ze FIAT (EUR, USD, SGD) gaan toevoegen, dit is ook onderdeel van het fee sharing model.
 • In de toekomst gaan Coss houders ook meedelen in andere omzetstromen zoals merchant en wallet fees.

Dit is een high risk high reward speculatie. Met een klein developer team willen ze de halve wereld veroveren. De beta website voldoet momenteel nog niet en is vaak niet functioneel of onbereikbaar. Ook het developer team lijkt momenteel nog vrij klein. Daarnaast was er een bug in het platform waardoor gebruikers te veel betaalden voor trades. Dit werd wel snel opgelost vanuit de kas van Coss. Ze zijn hard bezig met een nieuwe engine waardoor het handelen soepeler zou moeten lopen.

CobinHood (COB)

De CobinHood exchange biedt handelen zonder fees aan. De COB token geeft alleen 50% korting op de rente bij margin trades. Dit lijkt momenteel te weinig utility.

Neonexchange ICO (NEX)

Token circulatie: 50 miljoen

ICO prijs: 1 NEX = 1 USD

 

NeonExchange wil een DEX lanceren met NEO, GAS en hun eigen token NEX als base pairs.

NEO werd in 2015 gelanceerd als China’s eerste blockchain. Er zijn een aantal technische verschillen met Ethereum (dat voorlopig Proof of Work is). Wat dit betekent voor een decentralized exchange die NEO als base pair neemt is dat het makkelijker is om veel volume te accepteren.

NEX zegt in de whitepaper te begrijpen dat DEXs nu lastig te beheren zijn voor de gemiddelde trader. Gebruikers zijn toch gewend aan een “online bankieren” interface. Dit is wat NEX gaat aanbieden.

Een DEX doet het matchen van orders op de blockchain. Dit zijn zware en langzame berekeningen, mede omdat alle nodes binnen het netwerk de trade moeten herkennen. Doordat dit proces langzaam is ontstaat er kans op arbitrage tussen exchanges. NEX suggereert daarom een hybride aanpak. Het matchen van orders wordt off-chain uitgevoerd. Hierdoor kunnen er zo’n 100.000 transacties per seconden worden verwerkt. Gebruikers moeten hiervoor een stukje vertrouwen geven aan de exchange, omdat het matching proces centraal wordt uitgevoerd. Hier krijgen de gebruikers wel een betere performance voor terug. Daarnaast behouden traders volledige controle over hun coins, het fundament van een DEX. NEX gaat uit van “bewijsbare off-chain matching”. Het matching algoritme is openbaar. Er wordt een bounty programma opgestart waar je grote beloningen kan ontvangen als je kunt aantonen dat een trade niet klopt.

Trades worden afgehandeld op basis van prijs en tijd volgens het first-in first-out principe. Als je een order aanpast sluit je weer achteraan in de rij. Door het matchen off-chain te doen, kan NEX als een van de eerste DEXs complexe trades aanbieden als market calls, limit orders en margin orders (Q4 2018). Vooral de margin trades zijn baanbrekend binnen de DEX markt. Binnen NEX transacties betalen alleen de kopers een fee. Deze fee ligt tussen de 0,13 en 0,25% op basis van je persoonlijke relatieve handelsvolume van de laatste 30 dagen. In de praktijk zul je tussen de 0,22% en 0,25% betalen.

De utility van de NEX token is dat het als base pair in trades kan worden gebruikt. Daarnaast werkt NEX met een fee-split. Omdat er relatief weinig tokens zijn is deze split zeer interessant. Stel dat je 1000 NEX hebt en de exchange een dagelijks handelsvolume draait van $100 miljoen, dan krijg je een dividend van $2,50 per dag (afhankelijk van hoeveel % van de omzet wordt verdeeld over de tokens, uitgaande van 50%). Als NEX het volume van Binance behaalt krijg je zelfs $55 per dag. Dit is nog eens naast de waardevermeerdering van de NEX token zelf. Je kunt daarnaast zelf kiezen hoe je de tokens laat uitbetalen. Je kunt ervoor kiezen om alle tokens relatief uit te laten betalen, dan krijg je een pakket aan tokens. Je kunt er ook voor kiezen om het divided in NEX uit te laten betalen. Zo profiteer je van een soort samengestelde rente.

Naast de exchange zal er ook een payment layer (met koppeling naar andere live chains) en API worden gelanceerd. De API kan 10.000 transacties per seconde aan. In het 4e kwartaal van 2018 wil NEX Ethereum tokens toevoegen. In de toekomst wordt er ook een koppeling gelegd met fiat zoals de USD. De uiteindelijke missie van NEX is om een totale decentralized banking oplossing aan te bieden. De off-chain matching engine is gebouwd met het Loopring protocol en Elixir, twee andere tokens binnen de DEX categorie.

Het team achter NEX is van aangetoonde klasse. De 2 founders hebben City of Zion opgericht wat een belangrijke organisatie is binnen de NEO wereld. De organisatie staat o.a. Ten grondslag een de NEON wallet, een van de betere wallets in de cryptowereld. De NEON wallet developers werken ook mee aan NEX. Daarnaast is Da Hongfai een adviseur, dit is de mede-oprichter van NEO.

Er is nog geen datum bekend voor de ICO, deze zal plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2018 (mogelijk op 25 maart). Er is een Know Your Customer procedure van kracht wat mogelijk Amerikanen zal uitsluiten. Nadat eerdere NEO ICO’s de mist ingingen (THEKEY werd gephisht, RedPulse was oversold) zal NEX werken met een standaard NEO ICO template. Je kunt je makkelijk inkopen met de NEON wallet, vergelijkbaar met MyEtherWallet. De totale NEX circulatie is 50 miljoen tokens. Er zijn 25 miljoen tokens beschikbaar tijdens de ICO (50%). 20% van de tokens zijn voor de founders en worden 2 jaar vastgezet in een smart contract. 1 NEX wordt verkocht voor 1 USD. De ICO zal zonder twijfel snel uitverkopen, het bedrag van $25 miljoen is zeer laag in vergelijking met andere ICO’s.

Er kleven wel een aantal risico’s aan deze ICO. Er zijn nog relatief weinig NEO tokens in vergelijking met bijvoorbeeld Ethereum. Hierdoor zal het volume in de eerste paar maanden gelimiteerd zijn, totdat er meer NEP-5 tokens uitkomen en er een ETH koppeling wordt gemaakt. Daarnaast is het succes van NEO zeer afhankelijk van de Chinese staat. Tijdens de cryptoban van vorig jaar ging NEO hard onderuit. In de whitepaper wordt daarnaast aangegeven dat de fee split volledig afhankelijk is van regulering. Dit staat dus niet vast en kan zomaar worden teruggedraaid. Daarnaast zal de exchange pas in het derde kwartaal starten met een MVP.

 

Geef een reactie