Rotterdam Blockchain Community Meetup: Cybersecurity

Op 25 juli vond in The Student Hotel de Rotterdam Blockchain Community Meetup: Cybersecurity op het programma.

Rotterdam Blockchain Community

De Rotterdam Blockchain Community (RBC) is opgezet door ondernemers binnen de blockchain space, onder meer de founders van Volareo, Crypto-gids, en de Caribbean Blockchain Network. De Rotterdam Blockchain Community heeft o.a. als doel om een brug te slaan tussen blockchain fanatiekelingen en de banenmarkt. RBC zal binnenkort nieuwe courses gaan aanbieden. In augustus gaat de Bitcoin course van start, in september een ICO workshop. Het is de bedoeling dat er via de workshops ook werkelijk een product gelanceerd gaat worden met de deelnemers. Bijna elke donderdag is de RBC aanwezig met evenementen in het Venture Cafe Rotterdam.

Dominium

Esther Dekker en Joost de Kruijff gaven de eerste presentatie over de Initial Token Offering Dominium. Er schijnt binnen de vastgoedwereld een probleem te zijn met de documentenstroom. Documenten zijn vaak verouderd of dubieus. Dominium wil de blockchain gebruiken om het vertrouwenselement uit het verkoopproces van een vastgoedobject te halen. Vertrouwen wordt hierbij vervangen door wiskunde. Tussenpersonen die geen waarde toevoegen worden automatisch uit het proces gehaald. Zo gaan makelaars met klanten werken, in plaats van voor klanten. Dominium is een childchain van Ardor, dat zelf een doorontwikkeling is van de NXT blockchain. Als je nu een account aanmaakt en het KYC proces doorloopt, ontvang je 25 gratis tokens. Er is een total supply van 1 miljard tokens. Na de ITO zal Dominium beginnen met het benaderen van VVE’s.

Joost ziet een toekomst waarin vastgoedobjecten binnen 20 seconden getaxeerd kunnen worden door het gebruik van de blockchain en Artificial Intelligence. Tijdens het vragenrondje kwam er uit het publiek de opmerking dat ASML zijn leveranciers gaat verplichten om op de blockchain te werken. Hier is verder online geen bron voor te vinden.

 

Blockchain Revolution

De tweede presentatie werd gegeven door onderzoeker Jose Neto namens Blockchain Revolution. Hij is momenteel bezig met een world tour van seminars. Zelf is Jose het afgelopen najaar “met pensioen” gegaan nadat Bitcoin door de 20.000 dollar grens heenging. Nadat hij voor de US Department of Defense had gewerkt als beveiligingsexpert heeft hij zich in 2015 gericht op een proefschrift over blockchain technologie.

Na de Bitcoin whitepaper gelezen te hebben besloot hij $2000 te investeren in een miner. Iedereen verklaarde hem voor gek, maar hij vond het sowieso een interessant experiment voor zijn proefschrift. Nadat hij zag hoeveel het minen opleverde besloot hij al snel extra miners te kopen. Deze mining rig stond in zijn garage, dus hij liep als snel tegen de elektriciteit capaciteit van zijn woning aan. Sinds 2015 heeft hij zo gemiddeld 8 BTC per maand gemined. Ook zal hij al snel het potentieel van Ethereum, waardoor hij voor $6 is ingestapt. Op $245 heeft hij een exit gemaakt.

Jose Neto over de Blockchain

Jose ziet blockchain als een operating system voor decentralized apps. Hij verwacht de komende tijd een verschuiving van utility tokens naar security tokens. Ook verwacht hij dat institutionele beleggers binnenkort gaan meedoen, wat de totale marketcap naar de biljoenen (trillions) zal brengen in 2019. De ETF beslissing in december zal hierin van grote invloed zijn. De grootste uitdaging voor blockchain is volgens hem de werkelijke adoptie door de markt. Hij liet het bekende filmpje zien van de econoom Milton Friedman die cryptocurrency voorspelde in 1999:

 

 

Volgens Jose ligt de kracht van de blockchain in immutability, het feit dat data niet meer aangepast kan worden. Dit is ook het verschil met distributed databases, omdat de data hierin altijd aangepast kan worden. Veel bedrijven denken dat ze met blockchain bezig zijn, terwijl ze in werkelijkheid distributed databases gebruiken. Immutability is niet altijd wenselijk, soms moet data aangepast kunnen worden (denk aan een foutief ingevulde geboortedatum).

Bij het valueren van tokens moet je volgens Jose op de volgende punten letten:

  1. De value proposition: waar ligt de waarde?
  2. Innovatie: wordt er een probleem opgelost?
  3. Team. Jose werkt samen met ex special agents.
  4. Platform. Let op liquiditeit. Jose werkt met Ethereum omdat je hierbij altijd kan verkopen. Hij vindt Waves een mooi platform maar wijst op de lage liquiditeit.
  5. Aantal tokens in omloop
  6. Awareness: je kan een perfect product hebben waar niemand van gehoord heeft.

Cybersecurity

De kosten van cybercrime liggen in de honderden miljarden dollars. Deze kosten stijgen jaarlijks. Vooral ransomware richt veel schade aan. Veel vrienden van Jose zijn in de eerste dagen van Bitcoin gehackt. Met BitCQR (spreek je uit als Bitsecure) hoopt Jose hier verandering in te brengen. Met zijn verleden kan hij military-grade security aanbieden. Dit doet hij naar eigen zeggen voor Forbes 500 bedrijven. Hij was in contact met Bancor, enkele weken voordat ze gehackt werden. Bedrijven zijn bereid om gemiddeld 10% van hun budget aan cybersecurity uit te geven, goed voor een markt van $300 miljard.

Hij wil deze technologie nu ook beschikbaar stellen voor particulieren. Hij liet een kleine computer zien (groter dan de Ledger Nano S) die je via HDMI met je TV kan verbinden. Op de computer staat standaard een aantal wallets, Ledger apps en een Binance interface. De computer kan echter ook voor ander dingen gebruikt worden, zoals patiëntendossiers van dokters. Hiervoor is een speciale OS ontwikkeld, gebaseerd op Linux.

De ICO van BCQR is inmiddels begonnnen. Met deze token krijg je 10% korting op de producten van BitCQR en 5% referral bonus. Er zijn 1 miljard tokens in omloop. Er worden geen tokens geburned met toekomstige omzet.

 

Je kunt op de hoogte blijven van evenementen van RBC via hun Facebook pagina.

 

Geef een reactie